Livssyklusen til en geocache

⇐ Loggtyper Innhold Utlegging ⇒

Syklus

Når en geocache legges ut, er det i utgangspunktet meningen at den skal eksistere lenge. Avhengig av hvor og hvordan den er gjemt, og hvor ofte den blir funnet, krever dette at cacheeieren utfører regelmessig vedlikehold. Kontrollørene følger med på visse ting, og sørger for at det ikke skal finnes for mange geocacher som ikke egentlig er mulig å finne. Dette er de tingene som kan skje med en geocache gjennom livssyklusen.

Publisering

Etter at en ny geocache er sendt inn til kontroll og har blitt funnet i orden av kontrollørene, blir den publisert. Fra dette øyeblikket kan den søkes opp på Geocaching.com. De som har Premiummedlemskap, kan også få tilsendt varsel om den nye geocachen på e-post.

For enkelte er det spesielt gjevt å være den første til å finne en ny geocache. Dette kalles gjerne for FTF (First to Find), men er grunnleggende urettferdig fordi det er tilfeldigheter som rår over hvem som kommer først frem. Derfor anses heller ikke FTF som en offisiell del av geocaching.

Funn

Når geocachen er publisert og søkbar, kan alle som vil, finne den. De aller fleste logger sine funne på nettsiden i tillegg til i selve beholderen, men dette er egentlig valgfritt.

Adopsjon

Hvis en geocacher som eier geocacher, ikke lenger ønsker å eie enkelte av eller alle sine geocacher, er en mulighet å la andre geocachere som ønsker å ta over, få adoptere dem. Geocacheoppføringen, eierskapet og dermed også vedlikeholdsansvaret for den, blir da overført til den nye personen. Alternativet er å arkivere geocachen, slik at andre kan lage en ny på samme sted.

Deaktivering

Hvis en geocache av en eller annen årsak blir satt ut av spill, kan eieren deaktivere den midlertidig og samtidig gi en melding om hva som er situasjonen, og for eksempel når den forventes å bli aktivert igjen.

Kontrollørene kan også, oftest med utgangspunkt i logger, deaktivere geocachen. Da gis det som regel en tidsfrist og en advarsel til eieren om at den kan bli arkivert om problemene med den ikke blir gjort noe med.

Gjenaktivering

Hvis en geocache er midlertidig deaktivert, kan eieren selv aktivere den igjen nå den er kontrollert og alt er i orden.

Arkivering

ArkivDette er siste trinn i livssyklusen til en geocache. Dette kan gjøres av geocachens eier eller en kontrollør. Det kan være mange årsaker til at en arkivering er nødvendig – hvis man ikke lenger har tid eller mulighet til å vedlikeholde den, og man ikke får adoptert den bort, hvis gjemmestedet er endret eller hvis geocachen og/eller dens plassering skaper problemer eller ubehag for andre. I noen få tilfeller, for eksempel hvis en geocache blir arkivert feilaktig, kan en kontrollør ta en geocache ut av arkivet igjen. Men vanligvis er geocachen arkivert for godt. Hvis man kjenner GC-koden, kan man imidlertid både få frem cachebeskrivelsen og logge den.

⇐ Loggtyper Innhold Utlegging ⇒